Postări populare

joi, 6 ianuarie 2011

Cum sa ne ferim de aparitia eczemelor?

Cum sa ne ferim de aparitia eczemelor?
Specialistii dermatologi recomanda evitarea folosirii in exces a sapunului si gelurilor de dus. Este insa necesara clatirea din abundenta cu apa calda a rufelor, dupa spalarea cu detergent, precum si testarea vopselelor de par
 inainte de intrebuintare. Sint contraindicate atit baile fierbinti, cit si expunerile la soare sau la surse de caldura a persoanelor care prezinta eczeme, chiar daca, temporar, acestea par sa le amelioreze pruritul.
Dr. Corneliu Dobre, medic
 dermatolog, Clinica de Dermatologie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "Eczemele fac parte din grupa dermatozelor alergice si au cauze multiple si aspecte clinice diverse. Ca impartire, se pot evidentia doua grupe. Prima este cea a eczemelor endogene, in care factorul constitutional, adica predispozitia individului de a face boala, este dominant, in aceasta grupa incadrindu-se dermatita atopica. A doua grupa cuprinde eczemele de origine externa, acestea afectind insa doar pe cei care au o anumita predispozitie. Printre agentii externi ce pot declansa eczemele se numara factorii microbieni, micotici (ciupercile), factorii de contact cu potential sensibilizant.
Cum pot factorii microbieni sa declanseze eczemele?
Factorii microbieni sint adesea microbi (piococi) banali care in anumite conditii - umezeala, inclusiv transpiratie, abuz de spalat cu sapun - pot declansa eczema. De asemenea, eczema microbiana poate fi in legatura cu focarele de infectie: o stafilococita cutanata sau streptodermie, un focar infectios profund ori un ulcer de gamba pe un teren varicos.
Eczema micotica apare sau se exacerbeaza mai ales vara, iar eczema de contact este, de asemenea, frecventa. O forma intilnita mai ales in perioada insorita este eczema fotoindusa, in care sensibilizarea este favorizata de expunerea la soare.
Eczemele de contact
Contactul repetat cu o anumita substanta este conditia principala pentru producerea eczemei. Caracteristica acestei forme este aparitia leziunilor cutanate la locul de contact, care apoi se poate extinde sau poate aparea si la distanta (n.r. - in alte zone ale corpului). Aceste eczeme de contact sint produse
 de substante folosite in gospodarie - detergenti, inclusiv cei de vase, clor, prafuri de curatat, alcool iodat, creme, lotiuni consmetice, deodorante, geluri de dus, vopsele de par.
Transpiratia excesiva si umezeala, in afara de alcalinizarea pH-ului de la suprafata pielii, favorizeaza solubilizarea unor substante si absorbtia cutanata a substantelor mentionate mai sus. De asemenea, inlaturarea filmului acido-lipic prin abuz de spalare cu sapun sau detergenti sensibilizeaza pielea.
Cum putem preveni si combate eczemele
Se recomanda ca, in perioada insorita, calduroasa sa se evite hainele strimte, din material sintetic; de asemenea se recomanda si evitarea folosirii in exces a sapunului si gelurilor de dus. Este insa necesara clatirea din abundenta cu apa calda a rufelor, dupa spalarea cu detergent, precum si testarea vopselelor de par inainte de intrebuintare.
In cazul aparitiei unor leziuni la nivelul pielii, insotite de nevoia de scarpinare, este bine ca pacientul sa se prezinte la medicul dermatolog, pentru tratament.
Sint contraindicate atit baile fierbinti, cit si expunerile la soare sau la surse de caldura a celor care prezinta eczeme, chiar daca, temporar, acestea par sa le amelioreze pruritul".

Niciun comentariu: